دوربین فیلمبرداری از آن وسایلی است که رفتهرفته به سمت نیازهای خاص قرن بیست و یکم نزدیک میشود. دوربینهای گوپرو (GOPRO) ثابت کردند که هیچ تلفن همراه هوشمندی و هیچ دوربین DSLR نمیتواند فیلمبرداری را آنچنان که باید انجام دهد. برای فیلمبرداری باید بروید سراغ دوربین فیلمبرداری و دیگر هیچ.
رنگ و بوی زندگی در هزاره سوم خیلی متنوع شده. گردشگریهای نوین، شبکههای اجتماعی، تولید محتوا و کسبوکارهای عجیب و غریب مانند ویدیو استریم، نیازهای جدیدی برای افراد و شرکتها ایجاد کردهاند. پس هرگز هیچ شرکتی چه اپل چه سامسونگ یا کانن نمیتوانند با وسایل دیگر امکانات تخصصی فیلمبرداری را به شما هدیه کنند. در این نوشتار آباژور میخواهم به شما بگویم برای نیازتان سراغ چه دوربین فیلمبرداری بروید.
آیا تلفن همراه هوشمند یا دوربین DSLR جای دوربین فیلمبرداری را میگیرد؟
همانطور که میدانید این روزها گوشیهای اسمارت با دوربینهای با کیفیتی روانه بازار شدهاند که امکانات خوبی هم دارند؛ اما واقعیت این است که دنیای ما لحظه به لحظه شاهد تخصصی شدن محصولات و خدمات است. یک وسیله مولتی آپشن به دلیل ماهیت چند کارهاش نمیتواند روی یک موضوع به صورت تخصصی زوم شود. مثلاً شما هرگز نمیتوانید سقوط با چتر نجات، دوچرخه سواری BMX، غواصی زیر آب را با تلفن هوشمندتان انجام دهید؛ اما دوربینهای فیلمبرداری اکشن یا اصطلاحاً گوپرو این کار را به صورت حرفهای و با کیفیت برای شما انجام میدهند. شما نمیتوانید حرکتهای تند را از روی پرده سبز با فیلمبرداری یک دوربین DSLR با کیفیت یک دوربین فیلمبرداری ویدیو کمرا پاناسونیک مقایسه کنید.
چرا باید دوربین فیلمبرداری بخریم؟
برای خرید دوربین فیلمبرداری شما را مجبور نمیکنم. اگر یک فرد معمولی هستید همان گوشی تلفن همراه کار شما را راه میاندازد؛ اما اگر یک مدرس، تولید کننده محتوا، ورزشکار حرفهای، ولاگر (VLOGER)، بلاگر، تیک تاکر، اینفلوئنسر، مدیر عامل یک شرکت، فاندر یک استارتاپ، فروشنده یا یک متخصص در کاری هستید. طبیعتاً نیاز به یک دوربین فیلمبرداری تخصصی دارید. این دوربینها طراحی شدهاند که فیلمهای با کیفیت، با صدای دالبی، بدون نویز با قدرت تغییر عمق مناسب و نور کافی برای شما خلق و ارائه کنند. حالا تصمیم با شماست رفتار آماتور داشته باشید یا برای بهتر بودن حرفهای رفتار کنید.
انواع دوربین فیلمبرداری
دوربینهای فیلمبرداری ابتدا به دو دسته کلی فیلمبرداری خانگی و فیلمبرداری حرفهای تقسیم میشوند. دوربینهای فیلمبرداری خانگی بر اساس امکانات و مزیتهایشان انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی مزیتها اشاره خواهم کرد؛ اما دوربینهای حرفهای به ۴ دسته تقسیم میشوند:
- دوربینهای اکشن ورزشی یا همان گوپرو (ACTION CAMERA)
- دوربینهای فیلمبرداری هوایی
- دوربینهای کم کوردر
- دوربین تایم لپس
-
دوربین فیلمبرداری اکشن ورزشی
این دوربینها در واقع اختراع و ایده جوانی به نام نیک وودمن بود که میخواست از موج سواری خودش فیلمبرداری کند. اینگونه بود که یک نیچ مارکت آماده (موج سواران علاقهمند به ثبت صحنههای هیجان انگیز موج سواری) ذهن او را به سمت ایده ساخت یک دوربین فیلمبرداری کوچک و ضدآب برد. گوپرو اولین شرکت تولید کننده دوربینهای اکشن ورزشی است. حالا طبیعت گردان، کوهنوردان، موج سواران و همه علاقهمندان به ورزشهای هیجان انگیز برای خود گوپرو تهیه میکنند. یک دوربین فیلمبرداری کوچک اما قدرتمند.
-
دوربینهای فیلمبرداری هوایی
دوربینهای فیلمبرداری هوایی در واقع ترکیب پهپادهای کوچک و یک دستگاه دوربین فیلمبرداری نصب شده به یک گیمبال هستند. طی ۵ سال اخیر آنقدر که برای این نوع دوربینهای فیلمبرداری کاربردهای تجاری و غیرتجاری تعریف شده است. با یک رشد باورنکردنی در قیمت و تنوع این محصول روبرو هستیم. کسبوکارهایی مانند فیلمبرداری عروسی، تولید تیزر و کلیپهای تبلیغاتی، تولید ویدیو کلیپهای موزیک و … تنها بخش کوچکی از بیزینسهای نیازمند به فیلمبرداری هوایی هستند.
-
دوربین کم کوردر (CAM CRDER)
پرفروشترین دوربین در بین دوربینهای حرفهای متعلق به کم کوردرها است. از شرکتها گرفته تا مؤسسات سازنده تبلیغات، گروههای تولید کننده فیلمهای مستند و غیره برای تهیه تجهیزات فیلمبرداری سراغ این گروه از دوربینها میروند. کمپانیهای بزرگ و درجه یک جهان نیز در این حوزه مدلهای زیادی را ارائه دادهاند؛ از سونی و کانن گرفته تا پاناسونیک و …
-
دوربین فیلمبرداری تایم لپس
دوربینهای تایم لپس ابتدا برای پیاده سازی حقههای سینمایی به کار گرفته شدند. برعکس کردن، تغییر سرعت حرکت میتواند صحنههای شگفت انگیزی خلق کند. رفتهرفته با ظهور شبکههای اجتماعی. فرار از زمان یا اصطلاحاً کند یا تند کردن زمان با تکنیک تایم لپس در گوشیهای هوشمند پرطرفدار شد. حالا وقت آن رسیده بود دوربینهای تخصصی و حرفهای در این حوزه متولد شوند. فیلمبرداران حوزههای ورزشی از این تکنولوژی استقبال شدیدی کردند و حالا دوربینهای تایم لپس با کیفیت در دسترس همگان است.
راهنمای خرید دوربین فیلمبرداری
قبل از خرید دوربین فیلمبرداری باید مشخص کنید برای چه کاری میخواهید از آن استفاده کنید و بر اساس خواست و نیازتان به مزایا و معایب مدلهای موجود بپردازید:
موارد مهم در حین خرید دوربین به شرح زیر هستند:
- نوع و سایز حسگر دوربین: هرچه حسگر بزرگتر باشد، تصاویر با کیفیتتری خواهید داشت
- محدوده دقت حس گر: با پیکسل مشخص میشود. هرچه این پیکسل بیشتر باشد تصاویر با جزییات بیشتری خواهد بود.
- رزولوشن فیلم: برای دوربینهای کم کوردر در حال حاضر بیشتر ۴K است.
- فرمت فیلمبرداری: فرمتهای رایج مانند MOV، MP4، AVCHD را ساپورت کند.
- قابلیت نصب پروژکتور: اگرچه بهتراست نور مجزا تهیه کنید اما این قابلیت هم در بعضی جاها به کارتان میآید.
- صدا: ترجیحاً دوربینهای با قابلیت ضبط صدای دو کاناله تهیه کنید.
- قابلیت عکسبرداری: تقریباً سلیقهای است. اصراری به داشتن قابلیت عکسبرداری نداشته باشید.
- لنز: واقعاً مهم است. محدوده زوم، بزرگنمایی اپتیکال و بزرگنمایی دیجیتال، لرزش گیر تصویر نکاتی است که درباره لنز باید بپرسید.
- فوکوس: دوربینی تهیه کنید که هم فوکوس دستی داشته باشد هم اتوماتیک.
- صفحه نمایش: هرچه بزرگتر بهتر.
- ورودیها و خروجیها: ورودی میکروفون الزامی است، خروجی هدفون، خروجی میکرو HDMI، خروجی USB و میکرو یو اس بی را چک کنید. همه اینها به نوعی راه گشای شرایط متفاوت فیلمبرداری هستند.
- لوازم و امکانات جانبی: مانند ریموت کنترل، حافظه جانبی، کیف، باتری یدکی و … میتواند خرید شما را لذتبخشتر کند.
از کجا یک دوربین فیلمبرداری خوب بخرم؟
ترجیحاً به فروشگاهها مراجعه نکنید آنجا یک فروشنده است که فقط مزیتهای دوربینهایش را میگوید. تنوع کمی هم در دسترس شماست. سایتهای اینترنتی معتبر، نظرات خریداران قبلی، اطلاعات جامع فنی و امکان مقایسه را برای شما فراهم میکنند و ضمانت عودت کالا و ضمانت بازگشت وجه خیال شما را راحت میکند. خرید خوبی داشته باشید.